Strojno obnavljanje zelenic

Zavedamo se, da je celotna zamenjava zelenice preveliko finančno breme (odstranitev travne ruše, frezanje zemljišča, setev, valjanje …).

Predstavljamo novost v Sloveniji na področju obnavljanja zelenic, okoli hiš, športnih igrišč, golf igrišč in vseh ostalih zelenih površin. Postopek se izvede s pomočjo stroja AERO KING, ki se odlikuje po svoji učinkovitosti. Princip njegovega delovanja je na prezračevanju oz. ventikuliranju zemlje, s katerim prerežemo in zrahljamo zemljo do globine 6 cm, odstranimo del plevela, zmanjšamo zbitost tal in tako omogočimo globoko rast travnih korenin. Na ta način odstranimo tudi filc1, s čimer preprečimo nastajanje travne plesni, dosežemo boljšo zračnost tal in izboljšamo pretok vode, kar pospeši rast in s tem tudi dihanje trave.

AERO KING v izrezane kanale doseje travno seme.

Opis postopka:

Najprej trato na kratko pokosimo in jo s strojno površino prezračimo oz. ventikuliramo. Trato pregrabimo (tako odstranimo filc, plevel, vse nepreperele ostanke organske mase in odvečno travo ter mah), s strojem nato dosejemo travo, dognojimo in površino povaljamo.
Priporočamo tudi peskanje3 s kremenčevim ali navadnim peskom (3 kg za m2).

Zakaj je ventikulacija potrebna? Korenine v slabo prepustnih, preveč zbitih in težkih tleh ne morejo rasti, kar povzroča odmiranje travnih bilk, učinek pa je najbolj viden v suhem poletnem vremenu. Nasprotno pa zbita tla ne ovirajo rasti mahu, saj so njegove korenine plitve. Tla postanejo zbita zaradi prevelike vsebnosti ilovice in gline, pa tudi zaradi pogoste rabe, na primer na športnih in rekreacijskih površinah. Zato takšna tla izboljšamo z zračenjem, travno rušo ventikuliramo, da pride do korenin več zraka.

Slika prikazuje razrast koreninskega sistema po ventikuliranju.

Filc – delci odmrlih in posušenih travnih bilk. Vzroki za nastanek filca so:

  • previsoka košnja
  • slabo pograbljena pokošena trava
  • prevelik razmak med košnjami
  • previsoka ali prenizka koncentracija dušika
  • pretirano zalivanje
  • zbitost terena

Travno seme – uporabljamo izredno kakovostno pohodno travno mešanico OPTIMAX TOP SPORT, primerno za športna in golf igrišča.

Peskanje – Kadar je vsebnost ilovice in gline v tleh prevelika, s peskanjem spremenimo strukturo zemlje oziroma jo izboljšamo. Zaradi peska se zemlja hitreje suši. Strukturo težkih tal pa izboljšujemo z dodajanjem mešanice mivke, peska in šote.